Sardines en escabetx

image

 

Ideals per un àpat d’estiu. Amb pa amb tomàquet i una amanida, ho tenim enllestit. Podem fer-la un parell de dies abans.

Ingredients:

1 kg de sardines  – 1/2 l oli oliva suau – 100 ml vinagre blanc – 100 ml de vi blanc o aigua – Pebre negre (boletes) – 2 fulles de llaurer – Pebre vermell dolç -Pebre de cayena (2) – Pela d’una taronja – 1/2 kg farina ( per arrebossar) – 2-3 dents d’all – 1 ceba tallada a juliana

Prepararció:
Netejo les sardines, traient el cap i els budells i rentant be, esbaldint amb dos o tres aigues. Les deixo que s’escorrin bé.

Salo i enfarino les sardines, retirant l’ecxés de farina. Les fregeixo amb una part de l’oli i les reservo en una cassola o safata fonda (que es on s’escabetxaran) . No cal que siguin x anar al foc, però tampoc de plàstic.

Amb l’oli que ha servit per fregir, ben colat perque no hi hagin restes de farina i la resta d’oli que no he utilitzat faig l’escabetx:

El poso en una paella i quan esta calent hi tiro els alls, abans que s’enrosseixin hi tiro la ceba tallada a juliana. Seguidament hi escampo les fulles de llaurer, els grans de pebre negre, el pebre de cayena (1 ó 2, sempre segons lo picantetes que les vulgui). Quan la ceba comença a agafar color i afegeixo el pebre vermell, remeno i hi tiro el vinagre (tinc cura perque el vingre al posar-lo en oli molt calent, fa un efecte una mica “espectacular” amb molt de soroll y una gran ebullició, per això ho faig fora del foc)  ho  torno a posar al foc i quan el vinagre s’ha evaporat i afegeixo el vi blanc i/o l’aigua i ho deixo bullir uns 6 minuts.

En acabat, aquest oli amb la ceba i el vinagre i les espècies l’escampo per sobre de les sardines de manera que quedin cobertes. Si he fet curt de liquid , torno a repetir lo del oli, sense posar ni ceba ni alls.

Perquè les sardines quedin ben escabetxades es millor preparar-les al menys amb 24 hores d’antelació.

Na cal tenir-les a la nevera. Aguanten molt bé. Penseu que l’escabetx es una manera que tenien antigament la gent per poder guardar el menjar. Podem escabetxar moltes viandes com per exemple el barat, el pollastre, el conill, la tonyina fresca, els musclus, etc.

image

Anuncis

Un pensament sobre “Sardines en escabetx

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s